"ECO Mândru Gospodar" - o instalaţie de artă stradală, care reprezintă omul gospodar, cu grijă faţă de mediu şi comunitatea din care face parte. Este haios, prietenos şi foarte pregătit să schimbe lumea!:)
În timp ce fetele îşi cos ii, băieţii vor să umple satul cu "omuleţi -flăcăi de 1,80 m", care să devină celebri şi să pornească o adevărată revoluţie la nivelul mentalităţii oamenilor din zona rurală!
"Cum Săpânţa este celebră pentru crucile ei vesele din cimitir, Mândra poate să devină celebră pentru omuleţii noştri, care au grijă de mediul înconjurător şi spun o poveste frumoasă despre responsabilitate şi buna rânduială românească, ce este sufocată de atâtea ambalaje şi mentalităţi de plastic, importate de pe te miri unde şi aruncate în mijlocul uliţei, la întâmplare şi iresponsabil."
Nu o să le fie uşor, pentru că, potrivit primelor schiţe de lucru, un astfel de omuleţ va costa 789 de lei (va fi produs și montat de meșterul tâmplar al satului Florea Leon Raul) dar sunt pregătiţi de luptă! În acest sens, copiii s-au înscris deja la concursul de proiecte demarat de YouthBank Făgăraş pentru a reuşi să obţină finanţare pentru primul ECO Mândru Gospodar. Dar, în acelaşi timp, au pregătită o adevărată strategie prin care să convingă o lume întreagă să îi ajute să monteze cât mai mulți omuleți și să creeze un adevărat exemplu de bune practici, de bun simţ şi cu impact pe termen lung major asupra mediului şi mentalităţii oamenilor!
UPDATE 1
Crearea și montarea primilor 2 omuleți / împărțirea pliantelor de prezentare și conștientizare / picnic răsplată
Prin finanțare YouthBank s-au obținut banii necesari pentru realizarea primului omuleț și a unor pliante de prezentare și conștientizare. Mai mult, datorită sprijinului financiar al prietenilor noști Vlad Miriță - București și Alin Prunean - Zalău, copiii vor reuși să mai monteze încă unul!
_____
UPDATE 2
Fundraising pentru 3 omuleți ECO / Bikeathon Țara Făgărașului - 20 septembrie 2014
și cum am reușit să realizăm 5 omuleți ECO
Sâmbătă, 20 septembrie 2014, copiii de la Muzeul de Pânze și Povești, alături de mai mulți prieteni, au particicipat la concursul caritabil Bikeathon Țara Făgărașului, organizat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, pentru a strânge bani în vederea continuării proiectului ECO Mândru Gospodar (oameni de lemn în mărime naturală, cu coșuri de gunoi în brațe, pictați de copii cu mesaje îndemn la curățenie, bună creștere, bun simț și rânduială) Alți câțiva prieteni ne-au susținut prin donații și astfel am reușit să strângem întreaga sumă nesesară.
Mulțumim bicicliștilor: Mihaela Faydaver, Casiana Tudor, Simona și Alexandru Ciuban, Elena Dobrotă, Nicole Dragos, Sorin Dragos, Raul Barbu, Stelio Sapatoru, Corina Grigoriță, celor 7 bicicliști care au pedalat pentru noi din partea Asociației ETC Mândra, sub coordonarea învățătoarei Constandin Monica, Andreea Marin, Georgiana Bera, Georgiana Barbu, Daniel Zară, Razvan Marin, Raluca Cucu, Catalin Brassoi, Iulia Taflan și Ioana Zară
Multumim susținătorilor care au donat pentru noi: Maria Bucur, Alina Marchis si Lucian Stirb, Adina Albu, Oana Ilea, Andreea Cristea, Oana Mitea, Cristina Ailoae, Tamara Carje, Vlad Miriță, Marius Turlea, Ioana Corduneanu, Andrei Butum,Tatiana I, Denisa V, Marcel B, Anca Dragu, Nicoleta M, Alina Z, Mirela C, Octavia C, Petrisor S, Matei D, Horia S, Rasvan J, Mihai L, Alexandra Fit, Horia T,
Conform primelor estimări, primite de la Fundația Comunitară Țara Făgărașului, se pare că am strâns bani nu de 3 ci de aproape 4 ECO Mândru Gospodar, la care se adaugă un al cincelea, din banii strânși de fetițele din atelierul Mândra Chic, care au creat și vândut mândruțe și cărți poștale toată vacanța ( nu s-au lăsat până nu au reușit să strângă bani pentru un omuleț al lor, pe care vor să îl dichisească mai ceva decât pe oricare altul)
_________________________________________
UPDATE 3.
Montarea a inca 6 omuleti pe ulitele satului, care sunt si indicatoare spre Muzeul de Panze si Povesti
......................
Declaraţia-rezumat a proiectului:
„ECO Mândru Gospodar” este un proiect care vizează schimbarea mentalităţii oamenilor în ceea ce priveşte relaţia acestora cu mediul înconjurător! Intenţionăm să ecologizăm principalele zone de acces înspre cele mai importante obiective turistice ale satului Mândra şi, în paralel, să întreprindem acţiuni de informare, conştientizare şi educare a comunităţii în vederea păstrării curăţeniei. Am ales să facem toate acestea într-un mod inovativ, care să atragă atenţia lumii întregi asupra comunităţii noastre şi implicit să genereze o atenţie specială a comunităţii asupra unui subiect care nu prezintă în acest moment aproape nici un interes: curăţenia în spaţiul public. Astfel, ne-am propus montarea pe uliţele satului a 20 de instalaţii de artă contemporan-stradală, sub forma unor oameni care ţin în braţe coşuri de gunoi. Instalaţii pline cu mesaje-îndemn creative, care să contribuie la stoparea unui comportament iresponsabil în ceea ce priveşte aruncatul gunoiului în plină stradă! Omuleţii noştri, pe care i-am botezat ECO Mândru Gospodar, vor constitui un pretext pentru a aduna în jurul lor copii şi adulţi în campanii de informare, conştientizare, ecologizare şi schimbare a mentalităţii! Intenţionăm să facem celebrii aceşti omuleţi şi, o dată cu ei, pe termen lung, să implementăm cu succes ideea, curajoasă, de „curăţenie lună” pe uliţele noastre!
Echipa de proiect: Silvia Brassoi / Laurenţiu Curticăpean, Ciprian Barbu, Cosmin Comşa / Copiii de la Muzeul de Pânze și Povești / Meșterul tâmplar Florea Leon Raul (din Mândra)/Coordonator: Alina Zară
E un proiect foarte frumos! Daca aveti succes cu el, e posibil sa vreti sa il extindeti si in alte sate(comune)?
RăspundețiȘtergereDesigur. Este un proiect care se poate importa oriunde! Asteptam cu interes orice propunere:)
Ștergerecontact@tarafagarasului.eu
ȘtergereInteresant si educativ,imi place ,sunt curioasa daca a prins la populatie, cand o sa am drum in zona am sa trec sa va cunosc personal.
RăspundețiȘtergere